Osakligt påhopp på SEO-branschen

Unni Drougge, av alla människor, har lyckats med konststycket att få in en artikel i ComputerSweden. En artikel där hon kallar oss SEO-konsulter för cancerceller och i princip jämställer oss med maffian.
Bakgrunden är tydligen att hon fått ett av de där spammailen som då och då dimper ned där länkbyte önskas.
Sedan sätter hon igång med en hel harang med påståenden om branschen.
Påståenden i stil med att branschen anlitar förtidspensionärer och fattiga människor för sitt smutsiga hantverk.
Egentligen inte så mycket att bemöta då hon helt saknar insikt om vad SEO är samt att Google dessutom är förespråkare av att anlita SEO-konsulter. Vilket framgår av videon nedan.

Magnus skriver dessutom initierat om att sökresultaten blir bättre med SEO. Kristoffer har också kommenterat det hela. Och det finns en diskussion i SEO-forum också.

Det som är lite nytt i angreppet är att det görs av en person utanför branschen, annars kommer de flesta attackerna från en del som själva arbetar i branschen. Men det gör de på ett helt annat sätt än alla andra och därför tycker de också att de kan ta sig friheten att såga på den gren de själva sitter på. Eller för att utrycka det lite mer brutalt, de pissar inne i tältet de själva finns i. Unni står utanför och pissar in.

Märks tydligast på en del twitter-kommentar om artikeln där man bland annat kan läsa detta.

Men branschen är tyvärr allt för nerlusad med den typ hon skriver om

Men, så har många konsulter fuckat upp ryktet.

Det man skall ha i minnet här är att det finns ett krasst kommersiellt syfte för en del att ge sig på sin egen bransch. Förmår man inte attrahera kunder med kompetens är det enklare att ge sig på andra för att försöka få kunder den vägen.

Tillägg 120113. Finns en kommentar nedan som numera heter FJ som innehöll en länk till en nidsida av Unni. Den typen av sidor är inget jag vill ha länkar till här. Namnet personen använder var Fredrik Johansson vilket har fått en del att tro att det skulle vara www.mejo.se som ligger bakom. Vilket det inte är, ip-nummret visar något helt annat och den riktiga Fredrik skulle inte syssla med den typen av saker.

Det här inlägget postades i SEO-branschen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 svar till Osakligt påhopp på SEO-branschen

 1. Underbart!
  Jag ser det som en komplimang att jämställas med maffian. fatta vilken makt vi har 😉

 2. Stefan skriver:

  Jag som också står utanför seo-braschen har dock också fått lite dålig uppfattning.
  T.ex. har både jag och vänner fått erbjudanden om pokerlänkar, det har inte handlat om spam-mail utan varit från både mindre och större välkända pokerbolag.

  Sen är ju artikeln skriven för att väcka debatt, självklart jobbar inte de seriösa på detta sätt. Men det är ju att gömma sig om man helt förnekar att detta förekommer, så ovanligt är det inte.

  • admin skriver:

   Ja och det är väl bara att tacka nej då, eller inte ens svara på förfrågningarna. Spelsegmentet är väl dessutom det tuffaste av alla.

   Förnekar gör jag inte att det förekommer men kan inte se problemet som speciellt stort i ett perspektiv. Ingen vill betala för att hamna högt upp på resultat som inte konverterar. Konverterar de så är det relevant. Och relevans vill en som söker ha, precis som Google.

   • Stefan skriver:

    Fast hur många kunniga inom SEO driver inte MFA och/eller rena affiliate-sidor och länkar hejvilt bara för att ranka högt och få folk klcka på deras annonser.

    Bryter ju helt klart mot riktlinjerna Google har: http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=sv&answer=35769

    Jag säger inte att alla företag är fula, men folk tenderar till att tänja lite väl på gränserna vad som kan anser som rent spel. Sen förekommer fula fiskar i de flesta branscher, tyvärr.

    • admin skriver:

     MFA-sidor det är min benämning på både de som är handlar om AdSense och Affiliate, bara så vi klargör det först. Och jag precis som andra har den typen av sidor också, men i en mycket ringa skala.

     Google har inget emot dessa för det första; om de tillför ett värde för en besökare. Märkligt vore annars då intäkterna via AdWords är det som Google tjänar sina pengar på.
     Länkningen kan förvisso vara aggressiv i en del fall. Men även länkbyte strider mot Googles riktlinjer om man ser vad de skriver om det.
     Dessutom är länkbyten för övrigt en affärstransaktion som det, om man tar det till sin skattemässig spets, faktiskt behöver tas upp och redovisas för om det är organiserat.
     Men visst kan man optimera extern utan de ingredienserna också.

     Nu är SEO inte bara externa länkar utan den första och en mycket viktig del är det arbetet som görs på själva webbplatsen. Det vi kallar för on page optimering. Men tror man att den är title, H1 och 500 ord per sida med nyckelorden i fetskrift på sidan är det lite svårare att uppnå resultat.
     Så SEO omfattar mer än länkar, bloggposter och andra åtgärder utanför själva webbplatsen.

 3. Cristian Herrera skriver:

  Säga vad man vill om den artikeln, men jag skrattar mest åt den.
  Visst finns det dom som ger SEO branchen dåligt rykte, men det finns det i de flesta brancher.

  Hur som helst såg jag artikeln rätt underhållande, tror min favoritdel är denna:
  ”förtidspensionärer och fattiga människor i den tredje världen som kanske kan få sig en öl på krogen”

  Hur som helst, det finns aktörer i branchen som inte är de mest renhåriga och det ända vi kan göra för att motbevisa som är att göra ett bra jobb.

  Var vi än finner luckor i ett system kommer det att finnas dom som kommer att utnyttja det, på samma sätt som att vissa kommer att göra vad som helst (som att skriva ner en branch de inte känner till) för att få lite publicitet.

  Det ända jag kan irritera mig lite på är likhetstecknet som hon drar:
  konsulter = skojjare
  Men jag tycker inte ens hennes utspel är värt ens en bloggpost:
  men jag kommer definitivt att googla ”Unni Drougge äter ****” som hon så fint lade upp det.
  Undrar om någon nappar på den utmaningen 😉

  • admin skriver:

   Själva artikeln är inte så mycket att säga om den kunde hon ha haft på sin blogg, ingen hade brytt sig. Så egentligen skall kritiken riktas mot CS som tar in något av det där slaget.
   Lite mer nyanser på det hela borde man ha.

   Men blir lite beklämd när jag ser att en del i branschen följer med där. Men det finns de som inte kan prestera själva utan måste ge sig på sina kollegor rent generellt.

   • Cristian Herrera skriver:

    Sant, lågt av CS.
    Något som jag ändå måste säga är att white hat SEO blir bara mer och mer komplicerat, fast fortfarande ”enkelt”
    Vi får hela tiden mer och mer parametrar att titta på och sökresultaten blir mer och mer personliga, snart har vi ingen ”generisk träfflista” längre att prata om, och således blir våra rankingrapporter knappt värda pappret dom är skrivna på.
    men vi kommer alltid att behöva folk som har en förståelse för hur Sökmotorerna ”tänker”.
    I vilket fall som helst, Googlade ”Unni Drougge äter” ifrån ett antal ip adresser och in / utloggad etc, etc och det verkar som om hon själv lyckats SEO:a sig själv till att äta ….. Lite kul tycker jag 😉

 4. FJ skriver:

  Vad jag inte förstår är hur CS kan ha publicerat den… Har inte de heller någon större kunskap?

  • admin skriver:

   Den var snygg Fredrik, mycket snygg. Får börja kolla lite bättre var mina dofollow-länkar går när en som kommenterar har en länk i sitt namn.

   Jag förstår tilltaget men gillar det inte riktigt. Vi skall väl ändå inte sänka oss till hennes nivå?

 5. Riktlinjer hit och dit. Om man ska följa Googles riktlinjer till punkt och pricka kan man ju bara optimera ON-page. Och hur långt kommer man med det om det är lite konkurrens på sökordet?
  Google tjänar som F*n på oss adsense-nissar. Det är 97% av googles inkomst om jag inte minns fel… Däremot kan dom ju inte öppet tillåta det, för i så fall kommer man ju riktigt nära gränsen till black-hat och inte den ”gray-hat” som jag själv anser mig tillhöra.

  • Stefan skriver:

   Kul att det finns olika sorters hattar 🙂
   vit = rätt sida
   grå = ?
   svart = fel sida

   Hamnar man i den grå när man vet med sig att man egentligen bryter mot uppsatta riktlinjer men algoritmerna hittar ännu inte detta och straffar inget? Eller hur blir man en gråhatt?

   • admin skriver:

    Grå hatt är en tolkningsfråga. Men hattarna har sitt ursprung i gamla westernfilmer. Skurken hade alltid svart hatt där och hjälten vit hatt.
    Grå hatt är väl lite som Clint Eastwood då. Hans rollfigur ligger i ett gränsland.

    Rent praktiskt inom SEO så: Google avråder från länkbyte i stor skala. Utan att säga vad stor skala är. Är det 100 byten till en sida eller 10.000. 10.000 är mycket, men om webbplatsen består av 200.000 sidor är inte 10.000 mycket. Däremot om den består av 5 sidor ja då är det mycket.

    Skriv text för användarna: Om en bloggpost/sida innehåller text som en besökare har nytta av och ger värdefull information. Är det då fel att från den typen av sidor länka vidare till en sida som skall upp?
    Inget svar finns att få där.
    Det är i det här fallen man brukar tala om de gråa hattarna.
    De svarta är de som klart och tydligt bryter mot reglerna men det innefattar även hackade webbplatser så vi går mot rena olagligheter här.

   • Cristian Herrera skriver:

    Skulle kunna säga att svarta hattar är det som direkt bryter mot alla regler, dvs dold text, presentera olika inehåll för G-bot och användare, doorway pages och annat smått och gott.

    Gråa hattarna är som Urban säger, en tolkningsfråga, dock, om man gråhattar skall man vara medveten om att en reglerna ändras, algon förbättras och det som är grått idag kan bli svart imorgon, utan att vi får veta om det..

    Sen vill jag ven nämna att man KAN konkurera med vit hatt, bara det att det är mycket mer resurskrävande och att det tar längre tid.

    • admin skriver:

     Svart hatt som du säger, det som bryter uttryckligen med vad Google skriver i klartext som otillåtet.

     Vit hatt om man drar det till sin spets så är det att sätta upp webbplatsen och sedan vänta på att något skall hända.

     • Cristian Herrera skriver:

      MAO om man skall vara så nitiskt vithatt är all SEO grå 😉

     • admin skriver:

      Tills dess någon kan definiera detta ”Överdrivna ömsesidiga länksystem eller överdrivet länkutbyte (”om du länkar till mig så länkar jag till dig”)”
      är även länkbyte black hat

 6. Pingback: Sökmotoroptimering och sökmarknadsföring» Blogg-arkiv » Unni Drougge, sökmotoroptimering är inte en cancercell IDG.se - Störst på IT, dagliga IT-nyheter, tester, forum, guider och nyhetsbrev mm