Sökmotorstädning och etik

Förutom sökmotoroptimering erbjuder jag tjänster inom Googlestädning/sökmotorstädning. Frekvensen är relativt begränsad för den typen av förfrågningar till mig i nuläget. I de fall jag får någon förfrågan brukar jag hänvisa till eget arbete där i första hand. Där har jag beskrivit en del man kan göra själv på rykteshantering.
Det finns förvisso fler guider i det hela på nätet, en del mer utförliga och en del mindre utförliga. Men det gemensamma är att grundprinciperna kan man lätt ta till sig, men det kräver ett engagemang hos kunden.

Dock så uppstår ibland en del avväganden för vilka man vill hjälpa.

Etik och moral i städningen

Att jag inte tar uppdrag som handlar om företag som återfinns på Svensk Handels varningslista är en självklarhet. Ej heller företag som kan vara på väg till den listan. Med stor sannolikhet detta företag som Internet Sweden skriver om till exempel.
Så där är mitt ställningstagande kristallklart att inte ta uppdragen på något som helst sätt.
På samma sätt skulle jag inte ha hjälpt till om SD gjort en förfrågan i samband med kampanjen mot dem. Beskrivit här hos Nikke.

Sedan finns det en del andra kriterier jag sätter upp för att ta ett uppdrag.

Vilka uppdrag tar jag

I de flesta fall när man tittar på vilka det är som vill ha hjälp med sökmotorstädning kan man lätt skaffa sig en bild av vad saken gäller och hur de hamnat i en ogynnsam dager i SERPen.
Det kan vara allt ifrån oskickligt bemötande av kunder till ogrundade förtalskampanjer mot företaget.
Det sistnämnda kanske inte så vanligt med det förekommer.
I de fall jag kan konstatera att kritiken är helt osaklig kan jag hjälpa till. Men jag föredrar att göra det med konsultation hur kunden själv skall agera för att lösa problemet inte att ta en mer aktiv roll i det hela.

Samtidigt har jag en del egna värderingar om samhället som gör att jag inte vill ta åt mig ett uppdrag därför att grundprincipen i verksamheten strider mot min övertygelse om vad som är rätt och riktigt.
Och det är också det som fäller avgörandet om jag skall engagera mig i något.

Det här inlägget postades i Rykteshantering och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

7 svar till Sökmotorstädning och etik

 1. Det är bra att du tänker över de etiska och moraliska aspekterna i varje specifikt fall. Det kan vara svåra överväganden att att göra. Ska man neka en kund för att denne har andra värderingar än en själv? Jag skulle kunna göra det i många fall, men det handlar väl om hur långt ifrån ens egna värderingar kunden befinner sig.

  Företag som skickar ut bluffakturor är helt uteslutna eftersom jag skulle känna mig som medbrottsling om jag gjorde det lättare för dem att fortsätta blåsa folk.

  • admin skriver:

   Jo och uppdraget behöver inte på något sätt tangera gränsen för vad som kan kallas för omoraliskt/oetiskt/olagligt att stödja ur en mer objektiv synvinkel. Utan bara det att det inte stämmer med ens egna värderingar att hjälpa den typen av verksamhet i grunden. Detta då eftersom bloggposten kom till av en särskild anledning. Däremot att gå ut med det öppet är ingenting jag gör. Diskretion gäller även för de uppdrag jag inte vill skicka offert på.

   Samtidigt befinner jag mig nu i det läget att jag börjar kunna sålla bland förfrågningar om SEO-arbete lite och välja bort de jag inte känner för.
   Behöver med andra ord inte ta att offerera alla som frågar utan kan välja lite mer nu än tidigare om åren.

   • Fredrik Näs skriver:

    Kan inte annat än att hålla med, det måste finnas en etisk gräns, ett socialt ansvar i vilka man väljer att hjälpa, och man måste se på vad företaget i fråga står anklagad för att ha gjort.

    Kul att det går bra för dig Urban, det gör mig glad då jag ofta är här och läser dina åsikter.

    Vänligen,
    Fredrik Näs

    • admin skriver:

     Och det var det som fällde avgörandet i detta fall. Det de fått dålig PR för.

     Tackar, har dock lite svårt att hålla ett bra tempo på inlägg här.

 2. Pingback: Bästa SEO-konsulter, Google-städare och kaninkokare! | Sökmotoroptimering med Länkfrossa

 3. Joachim F skriver:

  Bra inlägg. Jag har alltid haft en magkänsla för att det finns för mycket skumrask inom denna typ av städning. Visst stödjer jag helt och fullt en konsultation verbalt till ett seriöst företag som då kan ta professionella råd om sin specifika situation. Och visst finns det situationer som går ifrån regeln, så är det ju alltid.

  Men därför har jag nischat mig bort från denna typ av jobb, för att inte riskera att hamna med ett avtal som i slutändan kommer leda till manipulation och en form av lurendrejeri.

  • admin skriver:

   Skumrask är förvisso en definitionsfråga vad man menar. Om man är medveten om att det företaget man tar uppdraget åt inom städning medvetet och systematiskt lurar folk så är det en brottslig verksamhet man arbetar åt.

   Sedan är nästa ställningstagande som jag skrev, den personliga moralen och den egna etiken som avgör vad man vill arbeta med. Det jag har sagt nej till har jag sett att andra har åtagit sig.
   Och det vill jag nog inte kalla för skumraskaffärer även om jag tackat nej till det.